Scholieren over de hele wereld spijbelen om klimaatactie af te dwingen bij politici die volgens hen te afwachtend beleid voeren.

Ook in Nederland is het donderdag raak: er komen naar verwachting enkele duizenden jongeren naar het Malieveld om aandacht te vragen voor een meer doortastend klimaatbeleid.

Lees ook: Is een CO2-belasting wel of geen goed idee? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen

Wie zitten er achter deze beweging? Die is inmiddels internationaal en omvat meerdere westerse landen. Jongeren uit Zweden en België kwamen als eerste in actie.

Business Insider licht vier prominente gezichten uit van de jongerenbeweging die strijdt voor de toekomst van de planeet.


De aanzet van de tienerbeweging komt van Greta Thunberg (16) uit Zweden.

De 16-jarige Greta Thunberg uit Zweden gaf afgelopen jaar een toespraak (‘Ik wil dat je panikeert’) die de wereld versteld deed staan en haar op vele voorpagina’s deed belanden.

Nadat ze in augustus begon met staken, ging het snel. Op de klimaatconferentie COP24 in het Poolse Katowice deed ze van zich spreken. Ze reisde ook per trein van Stockholm naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, een tocht van 32 uur. Het contrast met de andere aanwezigen was groot: die kwamen vooral per privéjet.

Greta heeft “een uitzonderlijk talent om zich uit te spreken”, zei de directeur van haar school tegen het AD. “Ook in de klas kan ze extreem krachtig haar punt maken. Ze steekt met kop en schouders boven haar klasgenoten uit.” Mede om die reden faciliteert de speciale school, waar Greta sinds dit jaar zit, haar staking.

In Davos zei ze dat het tijd is om ‘ons kwaad te maken‘. Ook naar de Zwitserse eliteconferentie had ze haar inmiddels beroemde bord ‘Skolstrejk för klimatet’ meegenomen.

Greta Thunberg maakt er geen geheim van dat ze het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme. Het draagt bij aan haar volhardendheid en vastberadenheid om zich om het klimaat te bekommeren.


Anuna De Wever (17) uit België.

Ook de Belgische Anuna De Wever is lang een underdog geweest. Het feit dat ze zichzelf noch als meisje, noch als jongen ziet, leidt namelijk tot de nodige pesterijen als ze met de middelbare school begint. Ze ontwikkelt een dikke huid en gaat op zoek naar lotgenoten.

“Op sociale media”, vertelt ze tegen Het Laatste Nieuws, “was ik rolmodellen tegengekomen, zoals actrice Ruby Rose. Zo ontdekte ik dat genderfluïditeit niet alleen mij overkwam. Het bestónd. Er waren er nóg als mij. Mensen die niet in hokjes pasten (…). Tegen de tijd dat ik 15 was, voelde ik me sterk genoeg om uit te spreken wat ik eigenlijk al die tijd had gevoeld.”

Ook rond die tijd, wijdt een leraar een les aan de vleesindustrie. De hele klas bezweert meteen om vegetariër te worden. De enige die voet bij stuk houdt is echter Anuna.

De dochter van een socioloog en planoloog raakt geïnteresseerd in allerlei grote vraagstukken van onze tijd. Niet alleen gender, maar dus ook het klimaat, racisme en stadsontwikkeling.

Ze reist met haar moeder mee naar New York om een conferentie over vrouwenrechten bij te wonen. Daar leert ze dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van klimaatrampen omdat ze vaak armer en kwetsbaarder zijn. Dat motiveert haar activistische kant.

Afgelopen zomer organiseert ze in Brussel meerdere klimaatmarsen met steeds duizenden aanwezigen.

Binnenkort vertoont de Belgische omroep VRT een ‘ontmoeting’ tussen De Wever en Thunberg via Skype.


Genesis Butler (11) uit de VS.

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan in de VS verbindt Genesis Butler vlees eten zeer nadrukkelijk aan klimaatverandering. De jonge dierenactiviste en veganist daagt in haar campagne, gesteund door beroemdheden, de paus uit. Als hij tijdens de vastenperiode voor Pasen veganistisch eet, krijgt hij 1 miljoen dollar voor een goed doel naar keuze.

“We vragen de hulp van paus Franciscus om onze planeet te beschermen door de aandacht te vestigen op de vernietigende invloed die veeteelt heeft”, zo motiveert Butler de campagne. De vastenperiode begint dit jaar op 6 maart en duurt tot en met Pasen op 21 april.

Acteurs onder wie Woody Harrelson en Joaquin Phoenix steunen het initiatief, net als zangers Moby en Paul McCartney. Het geld komt van de Blue Horizon International Foundation, de liefdadigheidstak van een Amerikaans bedrijf dat duurzame voedselproductie stimuleert.

Genesis Butler werkt al jaren aan haar activisme. In mei 2017 sprak ze op een TEDx-evenement over de invloed die veeteelt op het milieu heeft.


Stijn Warmenhoven (17) uit Nederland.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Groetjes van het #YouthForClimateNL team😘😘

Een bericht gedeeld door Youth For Climate NL (@youthforclimatenl) op

Het team achter Youth for Climate met Stijn Warmenhoven staand tweede van rechts. Foto: instagram.com/youthforclimate

Dan terug naar eigen land. Want als het donderdag het Malieveld vol staat, komt dat onder meer door Stijn Warmenhoven uit Den Haag. Hij vond zijn inspiratie in België, in de manifestaties van Anuna De Wever. Op zijn eigen Daltoncollege in Den Haag mobiliseerde hij een aantal leeftijdsgenoten om een dergelijke actie op te zetten.

“Onze Instagram-account wordt al door zevenduizend mensen gevolgd, en dat worden er elke dag meer”, zegt hij tegen de Volkskrant.

Hij schetst het contrast tussen de realiteit van een veranderend klimaat en een politiek die te weinig doet. “Ik heb het Klimaatakkoord gelezen. Dat is echt heel matig. Bij aardrijkskunde krijgen we te horen hoe slecht het gaat met het klimaat. En dan moeten we toekijken dat daar niks tegen wordt gedaan? Dat is hypocriet.”

Lees meer: